La ce e gata Igor Dodon, doar să devină președinte?

Doi ani în urmă, Iohannis spunea ”Decât să fiu un mârlan, mai bine pierd”. Dodon este mai mult ca ok să fie un mârlan, doar ca să câștige. 

În a doua parte – un sumar de 15 întrebări nerăspunse, pe care ar trebui să insistăm cu toții în această ultimă campanie. 

ddd

”aceasta este cea mai murdară campanie pe care am văzut-o vreodată”. În fiecare campanie auzim aceste vorbe și, probabil, ele întotdeauna sunt adevărate. Cu fiecare campanie, în loc să evoluăm în cultura politică, degradăm. Este și cazul acestei campanii.

Pe de o parte, înspre Dodon sunt aruncate întrebări la care el nu a răspuns deja de o lună.

Întrebări despre trecutul său glorios, care îl leagă fix de Plahotniuc. Întrebări despre averile sale și cheltuielile mult peste ceea ce a declarat oficial. El are un stil de viață pe care nu-l poate justifica prin venituri oficiale. De unde bani? Asta e întrebarea noastră justificată. Nu e atac la persoană, nu sunt minciuni. Sunt întrebări care cer răspunsuri.

Pe de altă parte, din partea taberei lui Dodon, există murdărie, dezinformare și minciună.

Atâta greață, atâta PR negru, atâta josnicie în metodele și tehnicile electorale, nu am văzut chiar niciodată. PR negru în campaniile noastre a existat dintotdeauna. Autori anonimi care bagă rahat. Acum însă există o deosebire. De data asta autorul e mai mult decât cunoscut. E una când arunci pe internet un filmuleț în timpul parlamentarelor (când ai o mulțime de partide care concurează între ele și deci arată unul spre altul cu degetul când e vorba de vreo dezinformare, vreun filmuleț sau vreo broșură) și e alta când ai doar doi candidați.

Când într-un lift sunt doi oameni și unul din ei ”strică aerul”, toți cei prezenți știu cine a făcut-o. Minciuni cu refugiați sirieni, LGBT, ”râsuri galbene”, masoni și alte aberații. Ele toate duc fix spre tabăra electorală a lui Dodon. Să strângă din umeri cât vor, dar, logic, beneficiarul este și comanditarul. Aceste metode mârșave ne spun un singur lucru – Dodon ar face orice doar ca să ajungă președinte. 

El este gata să-și vândă și mama doar ca să ajungă în fotoliu. Asta sugerează acțiunile sale de până acum.

 

Pe sfârșit de campanie, avem foarte multe întrebări pe care Dodon așa și nu le-a răspuns.

Sunt întrebări la care Dodon este obligat să răspundă. Este un candidat la președinție cu șanse reale. El trebuie să ofere toate răspunsurile alegătorilor pentru că accederea într-o asemenea funcție, cum e obișnuit în ultimul timp, prin ușa din spate, va compromite în continuare credibilitatea instituțiilor din acest stat. Oamenii, atât cei ce-l iubesc, cât și cei ce-l urăsc, trebuie să vadă că el nu are de ce se teme în trecutul său. Un vot primit din minciună este un vot furat.

Simplific câteva întrebări mai jos. Sunteți cu toții încurajați să i le puneți. Fie la întâlniri cu alegătorii, fie la conferințe de presă, fie pe facebook – lui sau susținătorilor săi. Intrați în discuții deschise și insistați pe răspunsuri expres. Am băgat și niște video, multimedia. Sunteți mai mult decât încurajați să arătați acest articol celor ce au de gând să-l voteze pe acest escroc corupt. Să rabde 10 minute, să privească, după asta să se mai gândească o dată dacă va vota cu Dodon. 

1.

Cine a stat în spatele companiei intermediare la achiziția curentului electric din Ucraina, în 2008, când Dodon semna un contract nou, din cauza căruia în câteva luni facturile la electricitate s-au scumpit cu 30%? Acum achităm 9% din salariul mediu pe același volum de electricitate pe care ucrainenii plătesc 2%, iar românii – 6%. Din cauza companiilor-căpușă. E cel mai mare indicator din Europa.

2.

De unde lua bani pentru călătoriile cu avionul lui Plahotniuc în 2010? El a achitat pentru acest serviciu, sau a primit un cadou (adică, mită) de la Plahotniuc? Daca le-a achitat unde este factura?

3.

De la cine anume primește bani din Bahamas pentru finanțarea partidului? Există dovezi clare că finanțarea vine din offshore, iar proprietarul acelei companii este necunoscut publicului. CEC îl protejează și nu îl elimină, deși e clară finanțare din exterior. Dodon să răspundă, cel puțin, cine este proprietarul acelei companii offshore? Cine i-a dat banii?

4.

Campania se termină și așa și nu ne-a explicat ce a făcut ca să nu permită privatizarea Hotelului Codru, în folosul aceluiași Plahotniuc? Unicul lui răspuns câțiva ani la rând – a scris o scrisoare către Voronin.

O scrisoare? E suficient? Asta e tot ce poate face un Ministru al Economiei când vede că statul riscă să fie prejudiciat cu 16 mln EURO? A existat scrisoarea asta în general? Până când nu o arată, nu merită crezut pentru că minciuni a spus suficiente.

5.

Ce anume a întreprins Dodon urmare a indicației lui Voronin către Dodon, Lupu și Greceanii, drept răspuns la nota aia elaborată de Reidman, în care acesta solicita relaxarea reglementărilor de pe piața financiară, ca să putem atrage prin această țară bani de origine dubioasă? Adică să putem spăla bani murdari, ceea ce s-a și întâmplat de la Magnitsky încoace. Anume acea scrisoare a declanșat câteva modificări în legislație ce au și permis ulterior spălările de bani prin jurisdicția noastră. A semnat ceva? A dat vreo indicație? A promovat vreo modificare legislativă? Sau a ignorant nota?

6.

Ce anume s-a întâmplat în doar trei luni din decembrie 2011 până în martie 2012 că, inițial declara că nu va vota un președinte propus de alianță, pentru ca să voteze pentru Nicolae Timofti? Și cum s-a întâmplat că în anul următor partidul a crescut ca pe drojdii, fiind vizibilă o finanțare excelentă? Asta, afară de casa procurată în același an.

 

7.

Cum anume a primit un credit extrem de ieftin de la banca lui Plahotniuc și cum iese că la toți se revizuiesc ratele la credite, iar la Dodon – nu? Cum se numește asta, dacă nu mită? Și de ce a mințit despre faptul că rata dobânzii în 2013 era 9%, dacă noi știm că era 13%? 

 

8.

Care anume a fost motivul din care nu a votat pentru demisia lui Plahotniuc din funcția de vice-speaker în 2012, deși la începutul campaniei se bătea cu pumnul în piept că socialiștii votează contra tuturor, pentru demisia tuturor? A luat apă în gură după ce a apărut acest video.

 

9.

De ce a permis, în timpul în care era Ministru al Economiei, edificarea monopolului de export al metalelor (”Metalferos”) – unul din proiectele vestite ale lui Plahotniuc? Voronin i-a dat indicație, sau el a trebuit să lobeze în fața lui Voronin acest proiect? Sunt doar două opțiuni.

10. Aceeași întrebare despre exportul de carne.

11. Câte scheme de corupție a distrus din Ministerul Economiei timp de trei ani? Câte a construit?

12. Să revenim la acel video unde sare ca ars în fața lui Plahotniuc. Este vestit deja acel video. 

A fost prins cu minciuna când a încercat să îndruge că mergea să-l salveze pe Ceban de la bătaie. Ceban stătea fix alături. Să mai încerce o explicație. Să răspundă ce anume s-a întâmplat atunci, pentru că Ion Ceban stătea lângă el, nu sărea la bătaie. Așa și nu a oferit o explicație la această scenă, unde relațiile de vasalitate se văd ca în palmă – orice specialist în limbaj non-verbal o să confirme. 

13. Să explice în timp de 5 minute pe ce anume trăiește. Doar câteva elemente de care știm noi. Aici o galerie cu imagini

venit de aproximativ 250 mii lei pe an în 2015.

rata la bancă de 18 mii lei pe lună (așa zice el).

doi copii la liceul Prometeu – liceu privat.

avioane private câte 18-20 mii euro.

ceasuri luxoase – cu siguranță nu la prețul de 300 de lei.

vacanțe (din pozele de facebook – două pe an cu toată familia), mașini, proprietăți. 

cât plătește pe facturile de la casă – 160 metri pătrați, totuși? Trăiește în frig și întuneric pentru că economisește?

De unde, totuși, bani? Banală întrebare pentru Republica Moldova, dar totuși. Ești politician, vrei să fii primul om din ultimii aproape 20 de ani ales direct de popor – fii bun și răspunde întrebărilor. Arată că nu ai ce ascunde. Arată că meriți acest post. Arată că eu aici și în alte articole, mint, inventez și speculez. Ai doar o modalitate să o faci. Să răspunzi clar și răspicat. 

 

14.

Cum explică neagresiunea holdingului media a lui Plahotniuc față de el? De ce nu auzim întrebările de mai sus de la ”experții și analiștii” de la Publika TV? Cum se întâmplă că, în special în turul doi, atât televiziunile lui Dodon, cât și televiziunile lui Plahotniuc vorbesc într-un glas? Cum se întâmplă că noi, cei ce ”facem campanie pe facebook și trebuie să ieșim de pe facebook” nu mai deosebim între trollii PD și trollii PSRM?

15.

Să răspundă clar și răspicat – va face, sau nu va face vreodată alianță cu Plahotniuc? Nu abureli cu ”nu în actualul parlament”. Dacă e împotriva oligarhilor, dacă e convins că Plahotniuc este răul cel mare din această țară, să spună dacă va bate palma vreodată cu el pentru a face coaliție, sau nu? Și ce garanții ne dă că de data asta își va ține cuvântul, nu și-l va călca în picioare ca și în trecut.

Și întrebări mai sunt. Dar o să mă opresc aici pentru că lumea îmi spune că scriu texte prea mari.

Și un ultim video. Un top 5 din cele de mai sus. 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s