Justiţie independentă. De lege. Întrebaţi-l pe Nogai.

Astăzi Consiliul Superior al Magistraturii examinează contestaţia judecătorului Nogai împotriva propunerii Colegiului Disciplinar CSM de a-l demite. Nogai este una din verigile schemei din cazul Moldova Agroindbank. Una din verigile principale. El nu este de acord cu propunerea de a-l demite nu pentru că se crede nevinovat, ci pentru că ştie crăpăturile din lege.

Încă nu ştim cu ce se va termina toată istoria azi. Va fi frustrant, dar nu va fi mare surpriză, dacă îl vor repune în funcţie. Eu încă prefer să cred de bine, pentru că altfel nu are rost.

Eram săptămâna trecută în Polonia într-o vizită de studiu pe experienţa lor în supravegherea şi reglementarea tranzacţiilor cu valori mobiliare. Eram la o companie de brokeraj. Cei care sunt responsabili de efectuarea tranzacţiei – transmiterea acţiunilor de la un proprietar la altul.

Întrebare:

– Imaginaţi-vă o situaţie. Vă vine un executor judecătoresc cu o decizie a judecăţii. De facto nu aveţi niciun motiv să nu o executaţi. Însă ştiţi foarte bine că decizia de judecată contravine vădit legislaţiei. Adică, este ilegală. Ce faceţi?

Răspuns:

– Asta-i imposibil..

Întrebaţi-l pe Nogai.

PS: nu că după asta brokerul nu a zis că, dacă e ceva în mod evident suspect, cum ar fi o decizie ilegală a judecăţii, va acţiona în interesul clientului său, va trage din timp cât poate, va vorbi cu avocaţii săi, va vorbi cu supraveghetorul, îl va înştiinţa pe deţinătorul acţiunilor – clientul în interesul căruia, dacă nu va acţiona, îşi va strica reputaţia, câştigând 2-3 zile la sigur, ceea ce nu s-a întâmplat la noi… Dar asta e deja altă verigă.

UPD:

Ministerul Justitiei al Republicii Moldova: CSM ramine in continuare lipsit de imaginatie si inspiratie: examinarea cazului Nogai AMINATA!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s